ОБЕКТ – ЛЮЛИН

Люлин 7, ул.Орион 84 /бившата Булвария/

тел: 02 47 222 19 моб: 0876 255 004, 0876 255 005

Обект - Русе

гр Русе, ул.Котовск 16

моб: 0876 255 400

Автостъкла Glass Gold Group

март 05, 2012

6 Мита, които Ви харчат парите всяка година

6 Мита, които Ви харчат парите всяка година
Колкото и добре да се грижим за своя автомобил, винаги излиза нещо непредвидено и той се разваля, въпрос на време е. Има разни правила и добри практики за редовна поддръжка на автомобилите, но колко от тях наистина са вярни и всъщност спествяват ли ви пари или са ви в преразход? Забележка: Работя като технически инжинер на дизелови локомотивни двигатели. Запознат съм много добре с принципите на вътрешно горене, както и какво всъщност стои зад тези митове, но не искам да оставате с впечатление че съм професионален механик. Както всички останали статии, това може да ви опорна точка, от която да търсите повече информация самостоятелно. Защото винаги може нещо да се обърка и е хубаво да имате повече информация от различни източници.

Мит № 6  : Смяна на масло на всеки 9000 км

Митът:  За да увеличите живота на двигателя, трябва да си сменяте маслото на всеки 8-9000 км.

Реалността: Идеята за честата смяна на маслото е толкова заразителна, че си има собствена страница в Wikipedia. Това погрешно схващане датира още от 1970-та година, когато технологичния процес за обработка на масло е бил все още се е доизкусорявал и не е бил така добре контролиран както е днешно време. В онези времена, честата смяна на масло всъщност е било много добро правило.  Въпреки това, технологиите за обработка на масло са се подобрили драстично през десетилетията. Животът на маслото в колата сега е увеличен, далеч над плашещата граница от 9000 км. Защо се захващаме с тази тема? Защото никой не смее да безпокои индустрията ‘смяна на масло’ . Тези бедни, наивни хора, все още „препоръчват” смяната на масло на всеки 9000км, въпреки факта, че синтетичното масло има живот до 25 000км и е било достъпно от много време насам. Разбира се, смяната на масло на 9000 км няма да ви навреди, както и на 5000 или 2000 км също няма да ви навреди; или варел с масло закачен в багажника ви, който постоянно да снабдява двигателя с най-прясното масло директно. Така че, колко често всъщност трябва да сменяте маслото? Независимо какво ви казва производителя на двигателя. За повечето автомобили, конструирани в последните две десетилетия, е да речем около 12 000 км, но спокойно може да бъде и на 25-30 000 км. Ами италянците, те си продават колите без дори да са сменяли маслото изобщо.

Мит №5:  Загряване на двигателя преди да тръгнете

Митът:  Когато стартирате двигателя, в частност в студените дни, трябва да изчакате да загрее до оптимална температура, преди да тръгнете, иначе ще се превърне в мечка и ще изяде кучето ви. Или… момент това е за хранене на порове. Та, ако карате автомобила си със студен двигател, цялият той ще се самоунищожи , нали?

Реалноста: Стига да не сте заседнали в някоя пряспа, може да тръгнете веднага щом запалите. Този мит идва от неизвестно място: Различни части на двигателя, както и маслото имат нужда от малко време докато загреят до оптимална температура и работят на пълен капацитет. Независимо от това обаче, работейки на празен ход, на двигателя ще му отнеме много повече време да загрее, така че износването ще е много повече ако седите и чакате да загрее, вместо да скочите в колата и да тръгнете. Само се замислете: Когато двигателя работи на празен ход, той генерира енергия, така че какво значение има дали се ползва тази енергия да предвижва колата ви или само да лъска буталата. Освен това, има и други части от колата ви които също трябва да загреят – като скоростната кутия, лагерите на колелата, гумите ако щете, и те няма как да се загреят ако сте в спряло положение. Плюс това, има още един компонент, който има нужда да загрее – катализаторът. Докато не загрее, вредните емисии които генерира автомобила ви са високи колкото си искате. Всяка секунда на празен ход от вашия двигател докато чакате да загрее е една капка студена пот по лицето на Ал Гор. Единственото вярно от целия мит е че трябва да се избегнат високи скорости на студен двигател, както и голямо ускорение. Разбира се, това се отнася, за новите автомобили пълен инжекцион. Ако имате стар модел с карбуратор, можете да се помотаете малко около колата и да позволите на някой от противоположния пол да ви хвърли око.

Мит №4: Добавките за гориво са добри за вашия двигател

Митът: Бензинът е съвкупонст от динозавърска пот, мръсен и нечист е. Използвайки горивни добавки, спомага за по-добрата работа на двигателя, а някой от тях дори нямаляват разхода ви на гориво, както и предотвратяват замръзването му, но друг път

Реалността: Бензинът, наистина не е най-чистият, особено в България, и може да ви навреди на двигателя. Ето защо всеки производител на бензин от 1995г насам, е задължен по закон, да добавя детергенти, които пречат за образуването на нежелани примеси в него. Използването на добавки, е всъщност като да триете два различни сапуна един в друг.

Мит №3: Редовни профилактични прегледи

Митът: Те трябва да се правят редовно за да ужължат живота на вашия двигател. Ако не си направите профилактичен преглед, на всеки 6 месеца, вашият автомобил ще се срине.

Реалността: Повечето “профилактични прегледи” са един по-скъп начин да си смените свещите или някой от филтрите. По-старите коли, имат много компоненти които работят малко на магия или са несигурни. Неща като време за запалваме, празен ход за корекция на въздушно-горивната смес трябва да са в определени норми за да работят оптимално. Оправянето на този “проблем” от някой “майстор” е доста вероятно това да доведе до допълнителни проблеми. Днешно време, обаче, всичко това се контролира от компютъра на вашия автомобил, и всъщност не може да бъде променено освен ако не си направите “чип тунинг”. Вероятно е разумно на всеки 75 000 км да правите диагностика на двигателя за проверка на свещите ,коланите и течностите и за да се уверите , че някоя котка не си е направила котило във вашата турбина, докато междувременно вашият комютър проверява всяка една секунда и прави фини настройки автоматично за най-добра производителност на горивната смес.

Мит №2: Зазимяване на вашата кола

Поради лошите зимни условия, много механици препоръчват, да си смените охладителната течност със специална зимна такава, устойчива на големи студове. Също така трябва да си смените зарчетата висящи от огледалото, защото тези които са в момента са добри само за лятото. По добре, да сте обезопасени , нали така?

С изключение на подмяната на летни гуми със зимни и регулиране на налягането в тях, всичко друго е излишно. Този мит е още един от тези митове които са от времената на Елвис и преди това. Например, едно време е било добре да използвате един тип масло за лятото и друг тип за зимата.Tака лятното масло (като SAE # 30) става по-вискозитетно през зимата и зимното масло (като SAE # 5) ще бъде неподходящо за лятото. Днешно време, маслото е направено така че да функционира добре както през лятото, така и през зимата. Да вземем за пример 10w40, числото преди буквата W (winter – зима) обозначава вискозитета при ниски температури (0°F), а числото след W – вискозитета при високи (работни) температури (210°F). Колкото по-голямо е числото толкова по-висок е вискозитета на маслото при ниски/високи температури. При ниски температури е желателно маслото да е с колкото се може по-нисък вискозитет, с което се улеснява стартирането на двигателя. При работни температури обаче е желателно той да е достатъчно висок, за да се гарантира доброто смазване на двигателя. Колкото до охладителната течност, тя си е смесена по-начало за -20-25 градуса, и ако не е минус 30, а това в България май не се е случвало, няма нужда да сменяте и нея.

Мит №1: Високооктановият бензин е по-добър за вашият двигател

Използването на “премиум” или “супер” горива ще ви даде повече мощност, по-висока скорост, ще накара двигателя да работи много по гладко. По-големите числа са винаги по-добре нали ?

С изключение на малък процент автомобили, които се нуждаят от високооктаново гориво, използването на супер 100 или подобни няма да помогне на вашия автомобил. Двигателите с висока компресия, тези които са в спортните модели коли, изискват високооктаново гориво. Средния клас автомобили , обаче са с двигатели с по-ниска компресия, които не се нуждаят от високооктаново гориво. Използването му няма да подобри работата на двигателя и няма да стане по-мощен, няма да ви намали разхода.
2 COMMENTS

    Bravo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    И според мен само с това изключение на подмяната на летни гуми със зимни и регулиране на налягането в тях, всичко друго е излишно и това го виждам от личен опит.Радва,м се че ни пишете с толкова полезна информация, дори смятам да го постна на моята страница, за да го почетат всички мои познати с коли кои с а митоете и кои с течение на година сме възприели за истина, а в действителност сами сме се заблудили.Не знаех, че нашият бензин може да навреди и че задължително трябва да му сложат други препарати, това е любопитно.Също и за смяната на маслото се оказва истински мит….къде сме спали до сег а ми е чудно!


COMMENT